2 Kasım 2016 Çarşamba

ASEPTİK TEKNİKLE EL YIKAMA AŞAMALARI

       Pek çok insan el yıkama işlemine yeterince özen göstermemekte ve el yıkama kurallarına dikat etmemektedir. Kendimiz ve çevremiz için son derece önemli olan bu konu gereken değeri görmelidir. Bugün el yıkama çeşitlerine göre doğru el yıkama aşamalarını sizlerle paylaşacağım. 
  • Sosyal (Normal) El Yıkama Aşamaları:
Günlük yoğun faaliyetler sırasında çoğu zaman el yıkama işlemi uygun bir şekilde gerçekleştirilmemekte ya da 10 saniyeden daha kısa bir sürede tamamlanması nedeniyle yıkama işlemi sırasında ihmal edilen bölgeler olmaktadır. Doğru uygulanacak el yıkama işleminin hastane enfeksiyonlarının önlenmesinde büyük öneme sahip olduğu unutulmamalıdır.
Eller en az 15-20 saniye yıkanmalıdır. 
  •  Hijyenik El Yıkama Aşamaları: 
Antiseptik özellikli sabunlarla yapılan el yıkamadır. Bu şekilde geçici mikroorganizmalar öldürülür ve uzaklaştırılır. 

 
El yıkama işlemine en az 40-60 saniye devam edilir.
  • Cerrahi El Yıkama Aşamaları:
Amaç geçici florayı inhibe etmek, kalıcı florayı ise olabildiğince azaltmaktır. Eller antiseptik maddeyle yıkanır. Her türlü cerrahi müdahale öncesinde yapılmalıdır. Yıkama süresi en az 2-3 dakika olmalıdır. 
  


Cerrahi el yıkama işlemi videosu için tıklayınız.
  
  •  El Antisepsisi Kullanım Aşamaları:
Ellerdeki geçici floranın etkili ve hızlı bir şekilde uzaklaştırılmasıdır. Kalıcı floranınazaltılması amaçlanmaz. El antisepsisis ellerde görünürkirlenme varlığında uygulanmaz. 3-5 ml el antiseptiği alınır ve kuruyana dek ovulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder